Isı Pompası Nasıl Seçilir: Monoblok mu, Split mi?

Geleceğin iklimlendirme teknolojileri arasındaki yerini alan ısı pompaları gerek ileri teknolojileri gerekse ideal boyuttaki tasarımlarıyla evlerde ya da iş yerlerinde tercih ediliyor. Herhangi bir kimyasal reaksiyondan ziyade doğal ısıyı transfer eden bu aletler ile ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımını tek bir üründen gerçekleştirmek mümkün. Bu durum, ürünlerin sadece pratik kullanımını değil, enerji tasarrufu da sağlamasını da öne çıkarması bakımından son derece ideal.
Isı pompası nasıl seçilir?
Ürünlerin COP Değerlerine Bakılmalı: Isı pompalarında, verimliliği ve performansı belirlemedeki en önemli kriterlerden biri ürünün COP değeri olarak karşımıza çıkıyor. “Performans Katsayısı” anlamına gelen bu değer ne kadar büyükse enerji sarfiyatı o ölçüde az oluyor. Örneğin hava kaynaklı ısı pompalarının COP değeri, toprak kaynaklı çeşitlere kıyasla daha düşük; bu ürünlerin üretim maliyeti ise diğerine oranla daha yüksek. Dolayısıyla seçim yaparken bu önemli bilgileri göz önünde bulundurmakta yarar var.
Coğrafi Bölge de Önemli: Doğru ısı pompası seçimi yapabilmek için ürünün kullanılacağı yerin de önemi büyük. Bulunulan coğrafi bölgeye göre toprak ya da hava kaynaklı bir ısı pompası seçerek en verimli ürünü kullanmak mümkün. Örneğin eğer kış aylarının ılık geçtiği yazlık bir bölge söz konusuysa, bu durumda seçilecek ısı pompası, hava kaynaklı bir model olabilir. Ancak soğuk gün sayısının çok olduğu bölgelerde toprak kaynaklı ısı pompalarını tercih etmek daha kullanışlı olacaktır.
Çıkış Suyu Sıcaklığı Dikkate Alınmalı: Isı pompaları ısıtma modundayken, ürünlerin çıkış suyu sıcaklığı bir derece ile sınırlıdır. Dolayısıyla bu durum, çıkış suyu sıcaklığının, ısı pompası seçiminde önemli bir kriter olmasına yol açıyor. Örneğin radyatörlü bir ısıtma sistemi tercih edilecekse radyatör sıcaklıklarının bu derecenin üzerine çıkamayacağını bilerek ona göre radyatör seçimi yapmak gerekiyor. Ancak bilmekte yarar var ki ısı pompalarında çoğunlukla yerden ısıtmalı sistemler tercih ediliyor. Zira bu sistemlerde ısı pompalarındaki çıkış suyu sıcaklığı son derece düşük.
Enerji Verimliliğine Özen Gösterilmeli: Her elektronik üründe olduğu gibi ısı pompası seçiminde de enerji tasarrufu, önemli bir kriter. Isı pompası alışverişlerinden önce ürünlerin enerji verimliliklerinin gözden geçirilerek doğru karar verilebilir. A++ ya da A+++ etiketli ürünler, düşük enerji sarfiyatlarıyla kullanıcıların gözdesi konumunda.
Çok Fonksiyonlu Ürünlere Yönelmeli: Tüm bunlara ek olarak ürünlerin işlevsel olması da kullanıcıların dikkat ettiği unsurlardan. Seçenekler arasında yer alan ısı pompaları arasında gece modu, anti-lejyonella koruması, sessiz çalışma özelliği, donma koruması, hızlı sıcak su modu ve bunun gibi yararlı fonksiyonlar varsa tercih sebebi olabilir.
Akıllı Kontrol Sistemi Olan Ürünler Tercih Edilmeli: Tabi ki akıllı özellikler, ısı pompalarının da olmazsa olmazı. Isı pompası sisteminin gelişmiş kontrolünün, LED ekranlı uzaktan kontrol ile yapıldığı modeller, günümüzün en popülerleri arasında. Saatlik ya da günlük zaman ayarı, mobil uygulama üzerinden denetim veya tatil modu gibi sayısız akıllı özellik sayesinde evden uzakta bile kullanıcı mekandaki sıcaklığı dilediği gibi ayarlayabilir.
Monoblok Isı Pompaları
Monoblok ısı pompaları, adından da anlaşılacağı üzere tek bir parçadan oluşan modeller olarak tanımlanıyor. Bina içinde değil de dışında yer alan ısı pompası ünitesi sebebiyle, kurulum yapılacak mekanın tasarımının bu duruma uyum sağlaması son derece mühim. Monoblok ısı pompalarının montajı yapıldıktan sonra cihazda herhangi bir mekanik veya elektronik olarak benzeri ayarların yapılması gerekli değildir.
Split Isı Pompaları
Ayrık tip olarak da bilinen split ısı pompaları, monoblok modellerin aksine iki farklı üniteden meydana gelmekte. Bir dış ünite, bir de iç üniteden oluşan split ısı pompası modellerinin üniteleri arasında bakır boru bağlantısı bulunuyor. Dolayısıyla monoblok ısı pompalarına göre biraz daha zahmetli bir kurulumu olan split ısı pompaları da ev veya işyerlerinde tercih edilebilir.