Header Reklam
Header Reklam

Klima Santrali Yönetiminde Yeni Bir Anlayış: AHU Controller

23 Haziran 2017 Dergi: Mayıs-Haziran 2017

Klima santralleri günümüzde hemen hemen her yerde konfor şartlarını sağlamak için kullanılır. Ayrıca birçok endüstriyel uygulamada istenilen hava şartını sağlamak da klima santrallerinin görevleridir. Klima santralleri geniş kullanım alanlarına ve buna bağlı olarak geniş bir yapılandırma aralığına sahiptir. Sadece havalandırma yapan ürüne de, ısıtma-soğutma-hava kalitesi yönetme-ısı geri kazanımı-nemlendirme-nem alma yapan ürüne de “Klima Santrali” adlandırılmasının yapılması, bir santralin ne kadar farklı kombinasyonlarda oluşturulabileceğini gözler önüne serer. Her yapılandırma için ayrı bir otomasyon yazılımı veya kontrolörü gereksinimi, imalatçı firmaları da taahhüt firmalarını da karmaşık bir satın alma sürecine ya da geniş bir stok çeşitliliğine zorlar. Yazılım desteğini dışarıdan alan firmalar bunun yanı sıra yazılımcı kaynaklı gecikmeler veya sıkıntılarla da başa çıkmak zorunda kalır. Emerson – Dixell, bu noktadan yola çıkarak, bugüne kadar geliştirilmiş en basit arayüze sahip, modüler yapıda “AHU Controller” ürününü geliştirdi ve kullanıma sundu. Donanım olarak Dixell’in PLC platformu olan iProGenius kullanıldı. İki temel ürün “IPG208D” ve “IPG215D” ana PLC olarak temel ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilip kullanılmak üzere çeşitli genişleme modülleri ürün gamına eklendi. Ürünlerle kullanılması için geliştirilen LCD grafik ekran anlık olarak tüm bilgilerin izlenebilmesi için kullanıma sunuldu.

 

Yenilikler

Cihazın en inovatif özelliği, sahip olduğu WEB sunucusu üzerine yazılan ve kontrol programıyla etkileşimli olarak çalışabilen WEB arayüzüdür. Web arayüzü ile;

1. Kontrol Paneli; temel fonksiyonların kontrolü ve görüntüleme,
2. Set Değeri; set değerlerini görüntüleme ve değiştirebilme,
3. Alarmlar; mevcut alarmları ve alarm geçmişini görebilme,
4. Zamanlayıcı; takvime bağlı zamanlayıcıyı görüntüleme ve parametrelerine erişim imkânı,
5. I/O; cihazın giriş ve çıkışlarının aktif olarak izlenebilmesi,
6. Sihirbaz; cihazın interaktif olarak, görsel öğelerle ihtiyaç doğrultusunda yapılandırılması,
7. Şifre; web ara yüzüne giriş yapacak kişilerin yetkilendirilmesi yapılabilir.

 

Sihirbaz

Bir klima santrali kontrolörünün yapılandırılması ve üretilen santrale uygun hale getirilmesi zor, uzun süren ve konu hakkında ileri seviyede bilgi sahibi olan kişiler tarafından yapılabilecek bir işlemdir. Bu işlem için yazılımcı ve cihazı geliştiren kişi ya da kişiler işbirliği içinde çalışıp yapılandırmayı tamamlar. Emerson-Dixell AHU Controller’da bulunan Sihirbaz, bu işlemi uzman bir ekipten alıp projeyi bilen tek bir kişinin birkaç saat içinde çözebileceği bir hale getirmiştir. AHU Controller Ethernet porttan bilgisayarınıza ya da ağa bağlandığında ulaşabileceğiniz Web arayüzü ve Sihirbaz üzerinde; üretilmiş ya da üretilecek olan santral, sanal olarak görsel bir şekilde oluşturulabilir. Santralin her bir modülünü oluşturma aşamasında, sihirbazın size sunacağı olası uygulama tipleri arasından kolayca uygulamanızın tam karşılığını bularak, kısa sürede modülü yapılandırabilirsiniz. Örneğin soğutma hücresini yapılandırırken karşınıza çıkacak DX batarya, sulu batarya vb. seçeneklerden, ısıtma hücresinde DX, sıcak sulu, buharlı, elektrik ısıtıcılı ısıtma vb. seçeneklerden, nemlendirme hücresinde elektro-buharlı, adyabatik, ultrasonik nemlendirme vb. seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Sihirbazda modülleri gerçek santrali oluştururmuş gibi yan yana getirerek santrali oluşturabilir, böylelikle kullanmayacağınız özelliklere ait parametreleri hiç ortaya çıkarmadan, sadeleştirilmiş bir parametre yapısına sahip olabilirsiniz. Santrali oluşturduktan sonra da her bir hücre üzerinden o hücre ile alakalı parametrelere ulaşıp gerekli ayarları yapabilirsiniz. Ayarladığınız her bir parametre, kullanmayacağınız kesin olan özelliklere ait parametrelerin listeden çıkmasını ve parametre listesinin her bir adımda daha da kısalmasını sağlayacaktır. Örneğin aspirasyon fanının oransal olarak kontrol edilmesi için ayar yapmaya başladığınızda on/off kontrolü ile ilgili parametreler kapanacak ve görüntülenmeyecektir. Tüm hücresel parametreleri ayarladıktan sonra sistemin geneliyle alakalı parametreleri de ayarlayarak yapılandırmayı tamamlayabilir ve sihirbazın yapılandırma denetleyicisi ile yapılandırmanızı hatalara ya da kaynak çakışmalarına karşı kontrol edebilirsiniz. Yeşil ışığı gördüğünüzde artık yapılandırmayı kaydedebilir ve aynı yapılandırmaya sahip istediğiniz sayıdaki AHU Controller’a gönderip zamandan tasarruf edebilirsiniz.

 

Olası sistem yapılandırmalarında kullanılabilecek donanım örnekleri

(T = sıcaklık sensörü – P = basınç sensörü – H = nem sensörü – Q = hava kalite sensörü – S = hava hızı sensörü)

1. Sadece taze hava ünitesi: Taze hava üniteleri için IPG208D kontrolörü ile örneğin ısıtma - soğutma yönetimi, taze hava damper yönetimi, oransal besleme fanı ile akış yönetimi yapılabilir. Çözüm, tek akışlı santrallerin ve sıcaklık kontrolünün en verimli şekilde yapılmasını garanti eder.

Çözüm: IPG208D + V2IPG

2. Çift akışlı ünite: Çift akışlı santraller için IPG215D kontrolörü ile ısıtma – soğutma, buharlı nemlendirme, ilave ısıtma ve çift yönlü oransal hava akışı kontrol edilebilir. Fan kontrol yöntemine örnek olarak sabit basınç kontrolüne bağlı oransal kontrol verilebilir. Çözüm; dönüş hava damperlerini, atık hava ve taze havayı (minimum taze hava regülasyonunu, hava kalite kontrolünü, free-cooling veya free-heating ayrıca entalpi modunda da olmak üzere) karışım hücresinin en verimli şekilde yönetilmesini garanti eder.

Çözüm: IPG215D + V2IPG

3. Isı geri kazanımlı çift akışlı ünite: Isı geri kazanımlı çift akışlı santraller için IPG215D ve ek olarak IPX206D genişleme modülü kullanımı ile sıcak su bataryası, DX soğutma bataryası, buharlı nemlendirici, ilave ısıtma kontrolü, çift yönlü oransal fan yönetimi yapılabilir. Çözüm, bu kaynakların en verimli yönetimini garanti eder.

Çözüm: IPG215D + IPX206D + V2IPG

4. Komplike santral yönetimi: Komplike santrallerde yeterli I/O sayısına ulaşmak için IPG215D cihazımıza ilave olarak bir veya birden fazla olmak üzere IPX06D veya IPX215D genişleme modülleri eklenebilir. U yapıdaki cihaz ve ilgili çözüm, oldukça esnek bir yapıya sahip olup, tüm ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde yapılandırılabilir.

Çözüm: IPG215D + IPX206D / IPX215D + V2IPG

Donanım Özellikleri:

 

Ana Kontrolör:

 

IPG208D

4 DIN model Programlanabilir Kontrolör. 6 prob girişi, 4 analog çıkış, 11 dijital giriş,

8 dijital çıkış, RS485 ModBUS, Genişleme modülü bağlantısı için LAN portu,

Uygulama güncelleme, LOG çekme ve TCP/IP bağlantısı için USB portu.

IPG215D

10 DIN model Programlanabilir Kontrolör. 10 prob girişi, 6 analog çıkış, 20 dijital

giriş, 15 dijital çıkış, RS485 ModBUS, Genişleme modülü bağlantısı için CAN portu,

Uygulama güncelleme ve LOG çekme için USB portu, TCP/IP bağlantısı için Ethernet

 

Genişleme Modülleri:

 

IPX206D

4 DIN genişleme modülü. 7 prob girişi, 3 analog çıkış, 3 dijital giriş, 6 dijital çıkış,

Ana PLC ile bağlantı için LAN ve CAN portları.

IPX215D

10 DIN genişleme modülü. 10 prob girişi, 6 analog çıkış, 20 dijital giriş, 15 dijital

çıkış, Ana PLC ile bağlantı için LAN ve CAN portları.

 

Bu ürün tüm aksesuarları ve sensörleriyle birlikte, çok yakında Emerson – Dixell Türkiye tek yetkili temsilcisi ve distribütörü Ercan Teknik

İklimlendirme A.Ş. stoklarına girecek.


Etiketler


Slider Altına