“Lincoln Electric, kaynağın geleceğine dokunmaya devam ediyor”

Lincoln Electric Türkiye, Rusya ve BDT’den Sorumlu Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Ertuğ
Lincoln Electric, kaynak sektöründe 125 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Lincoln Electric Türkiye ise, geniş bir coğrafyada kritik sektörlerde kaynak teknolojileri başta olmak üzere tüm birleştirme ve kesme ihtiyaçlarına cevap verecek ürün ve hizmetler sunuyor. “2022 yılını Lincoln Electric Türkiye için atılım yani yatırım yılı olarak tanımlıyoruz” diyen Lincoln Electric Türkiye, Rusya ve BDT’den Sorumlu Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Ertuğ ile Lincoln Electric Türkiye’yi, “Eğitici Eğitimleri” projesini, Lincoln Electric Türkiye’nin kaynak hatalarına çözüm önerilerini ve mesleki personel yetiştirme konusunda yaptığı çalışmaları konuştuk…
Lincoln Electric Türkiye’yi tanıyabilir miyiz? Firma yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
1895 yılında John C. Lincoln tarafından 200 dolar bütçe ile kurulan Lincoln Electric; alt markaları ve çalışanları için hâlâ öncelik olan “Kendine nasıl davranılmasını istiyorsan başkalarına da öyle davran” Altın Kuralı rehberliğinde kaynak sektöründe 125 yılı aşkın süredir faaliyet gösteriyor. Yönetim bölgemiz olan Türkiye, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğunda sektörünün lider kuruluşu olarak müşteri odaklılık, doğruluk, performans, çalışan gelişimi ve kalite ilkelerimiz ve 125 yıllık deneyimimiz ile daha iyi bir dünya oluşturmak için yüksek standartlarda çalışmaya devam ediyoruz.
Lincoln Electric Türkiye olarak, geniş bir coğrafyada kritik sektörlerde kaynak teknolojileri başta olmak üzere tüm birleştirme ve kesme ihtiyaçlarına cevap verecek ürün ve hizmetler sunuyoruz. Halihazırda otomotiv/ulaştırma, inşaat/altyapı, enerji, üretim ve gemi inşa, boru imalat/boru alanlarına kadar uzanan birçok alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaynak sarf malzemeleri ve kaynak makineleri lokomotif ürünlerimiz olmak üzere, oldukça geniş bir ürün yelpazesine sahibiz.
Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kaynak makineleri, kaynak elektrodları, kaynak telleri, kaynak tozları, kaynak eğitim sistemleri, tamir-bakım kaynağı (kobatek) ürünleri, aşındırıcılar, gaz ekipmanları, duman emme sistemleri ve otomasyona uygun kaynak ekipmanları gibi pek çok kaynak ürün ve aksesuarı gamına sahibiz.
2022 yılını Lincoln Electric Türkiye için atılım yani yatırım yılı olarak tanımlıyoruz. Mevcut üretim kapasitemizi artırmak için gerekli yatırımları gerçekleştirerek, bu anlamda hem Türkiye/Rusya/BDT coğrafyasında büyürken aynı zamanda da Avrupa, Amerika, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde de Lincoln Electric’in pazar payını artıracak ürünlerin bu bölgelere ihracat hacmini genişletiyoruz.
2022 ve sonrası için yeni ürün ve sistemleriniz olacak mı?
Lincoln Electric Türkiye olarak gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından ürünlerimize çok yoğun talepler gelmektedir.
Kaynak makinelerinde; çok amaçlı kaynak makinelerinden, invertör teknolojisine sahip POWERTEC®-i S Serisi kaynak makinelerine, STANDART panel ve GELİŞMİŞ panel (tüm modeller) seçenekleriyle 250A, 320A, 380A ve 450A’lik POWERTEC® i COMPACT SERİSİ kaynak makinelerinden INVERTEC® 275TP, SuperMIG 355 gibi yeni nesil invertörlü TIG kaynak ve multi-proses kaynak makinelerine, SPEEDTEC® 400SP ve 500SP’den oluşan üçüncü nesil multi-proses kaynak makineleri serisinden kaynak eğitim simülatörü VRTEX® 360 Compact’a, 145 Ultra plazma kesme makinesinden boru ve kazan imalatında ideal kurulum sağlamak için geliştirilen PIPEFAB™ kaynak sistemine kadar uzanan geniş bir ürün gamımız mevcut. Avrupa ve Amerika menşeli makinelerimize ek olarak yerli üretim Askaynak markalı kaynak makinelerimizde de yenil nesil teknoloji ve yüksek kalitemiz ile tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan çözüm ortağı olmaya devam ettiğimiz gibi yurt içi tedarikçilerimizin de iş hacimlerinin büyümesine katkıda bulnuyoruz.
2021 ve 2022 yıllarında hem Türkiye hem de Rusya’daki fabrikalarımıza yaptığımız teknoloji ve kapasite yatırımları ile üretilen kaynak sarf malzemelerinde bölgemizin önde giden tedarikçisi olmaya devam edeceğiz.
Üretim faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Lincoln Electric olarak, oldukça geniş bir ürün gamımız bulunuyor, bu sebeple planlı üretim faaliyetleri yürütüyoruz. Kaynak teli el ve elektrod üretimi noktasında Kocaeli lokasyonumuzda kaynak sarf malzemesi olarak gaz altı kaynak teli, TIG kaynak teli, toz altı kaynak teli ve örtülü elektrot üretimi yapıyoruz. Rusya’daki fabrikamızda da benzer üretimleri gerçekleştiriyoruz. Tel sarf malzemelerimizi farklı tedarikçilerden aldığımız 5.5 mm çapındaki filmaşin hammaddeleri tel çekme işlemlerinden geçirilerek istenen çapa indirip bakır kaplama işlemiyle gerçekleştiriyoruz. Örtülü elektrot ürünlerimiz ise yine benzer tel çekme işleminden geçmiş ve belli boylarda kesilmiş tel yüzeyine özel bir örtü karışımının ekstrüzyon işlemi ile kaplanması ile üretiliyor. Sarf malzeme üretim süreçlerimiz Üretim Yönetim Sistemi (MES) üzerinden takip ediliyor ve bu sayede her bir üretim aşamasında şartnamelere uygun işlem yapılmasını sağlıyoruz.
Makine üretimi noktasında ise Askaynak markalı ürünlerin üretimini tamamen yerli gücümüzle Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Üretim süreçlerimizde yalın üretim metotlarını kullanıyoruz. Makine üretimlerimizde gerekli hammadedeleri yerel piyasadaki tedarikçilerimizi destek amacıyla yerli tedarikçilerimizden satın alıyoruz.
Diğer yandan Türkiye ve sorumlu olduğumuz Rusya, Bağımsız Devletler bölgesinde markamızı güçlendirmek, bir numaralı kaynak sarf malzemeleri ve ekipman sağlayıcısı olmak öncelikli hedeflerimizden biri. Bu nedenle Ar-Ge çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz. Ar-Ge yaklaşımımızda her sene hem Türkiye hem de Rusya’da olmak üzere yaklaşık 10 Ar-Ge projesi gerçekleştirerek ilerliyoruz. Bu projeler yeni ürünlerin geliştirmesi ile ilgili olabileceği gibi mevcut ürünlerde gelişme sağlanması veya farklı hammaddelerin üretime entegre edilmesi ile ilgili de olabiliyor. Sarf malzeme Ar-Ge ekibimiz, saha satış ekibimiz ile yakın temasta bulunarak sahanın beklentilerini ve ihtiyaçlarını yakından ediyor. Ar-Ge projelerimizi Aşama-Geçit (Stage-Gate) proje metodolojisini kullanarak gerçekleştiriyoruz.
Ar-Ge çalışmalarımız için doğa dostu, az enerji tüketen ekipmaların tasarımlarını kendi bünyemiz içerisinde gerçekleştiriyoruz. Tasarım aşamasından son kullanıcıya ulaşana kadar geçen bütün süreçlerimizde sürdürülebilirlik ve yenilenebilirlik aşamalarını ön planda tutuyoruz. Yaptığımız Ar-Ge çalışmalarında önceliğimiz kendi bilgi birikimimizi artırarak dışa bağımlılığı azaltmak.
Lincoln Electric Türkiye olarak, “Eğitici Eğitimleri” projesi kapsamında 8 farklı şehirden 12 meslek lisesi öğretmenine eğitim verdiniz. Bu eğitimler nasıl geçti? Eğitimlerle neleri amaçladınız?
Lincoln Electric Türkiye olarak MEB ile gerçekleştirdiğimiz protokol kapsamında her yıl belirli bir bütçe ile MEB’e bağlı meslek lisesi atölyelerine çeşitli kaynak makine ve sarf malzeme hibeleri gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda teknik kadromuz her yıl meslek liselerini ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geliyor ve onlara hem teorik hem de uygulamalı eğitimler veriyor. Kaynak sektöründe uzman açığının kapatılması ve sektörde kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi için meslek liseleri kritik bir öneme sahip. Bu liselerde öğretmenlerin sektördeki yeni teknolojik gelişmeleri takip etmeleri, uygulama yöntemlerindeki değişiklikleri anlamaları ve öğrencilerine aktarmaları çok önemli. Bu nedenle 10 yılı aşkın süredir gerçekleştirdiğimiz ve bu yıl da 8 farklı şehirden 12 meslek lisesi öğretmenine yönelik gerçekleştirdiğimiz eğitici eğitimlerini çok önemsiyoruz. Bunun yanında öğrencilerin de kaynak sektörünü anlamaları, bu sektöre değer katabilecek çalışmalar yapabilmeleri için uygulamalı eğitimler almaları şart. Kaynak simülatörlerimiz, teknik dokümanlarımız ve müfredata ilişkin çalışmalarımızla protokol kapsamında üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirerek kaynağın geleceğine dokunmaya devam edeceğiz.
Lincoln Electric Türkiye olarak MEB ile ortaklaşa başka eğitimler de düzenleyecek misiniz?
Lincoln Electric Türkiye olarak kaynak eğitim simülatörleri ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla da sektörde kalifiye eleman yetiştirilmesi noktasında önemli roller üstleniyoruz. Protokol kapsamında halihazırda gerçekleştirdiğimiz projeleri ilerleyen yıllarda da hayata geçirmeye devam edeceğiz. 2022 yılı ile de Milli Eğitim Bakanlığı ile yeni bir projeye başlayacağız ve Türkiyedeki meslek liselerini gezip eğitimler vereceğiz.
Sıklıkla rastladığınız kaynak hataları nedir? Bu hataların nedenleri nelerdir? Lincoln Electric Türkiye olarak kaynak hatalarına çözüm önerileriniz nelerdir?
Kaynak uygulamasına yönelik gözden kaçmış olan basit ihmallerden kaynaklanan sıcak ve soğuk çatlak, yetersiz nüfuziyet, cüruf kapma ve bindirme hatası en sık karşılaştığımız kaynak hataları arasında yer alıyor. Bu hatalar çoğu zaman malzeme ve bağlantı tasarımına yönelik basit eğitimlerin eksikliğinden de ortaya çıkabiliyor. Sebep her ne olursa olsun kaynak hataları imalatta gecikmelere ve tamir gereksinimlerine sebebiyet veriyor. İşletme verimliliği ve kârlılık olumsuz etkileniyor.
Hatalı bir parça üretildiğinde firma bunu tespit etmek ve düzeltmek için zaman, iş gücü ve para kaybediyor. Bunların da ötesinde; hatalı iş parçasının gözden kaçması durumunda güvenlik sorunu yaratması ve firma ismini lekelemesi olası hale geliyor.
Bu noktada; mümkün olduğunca düşük hidrojenli sarf malzemelerinin kullanılması, uygunluk ve birleştirme tasarımının dikkatli yönetilmesi, kaynak öncesi ve sonrası ısıl işlem uygulamalarının yapılması, kaynak metali ve ana malzemenin dayanımlarının eşleşmesinin sağlanması, uygun sarf malzemesinin depolanma koşulları ve kullanım prosedürlerinin incelenmesi ve kaynakçıya uygun eğitimin sağlanması gibi aksiyonlar, hataların önlenmesinde fayda sağlayabilir. Bunun yanı sıra kaynak işlemlerinde yeni nesil kaynak makinelerinin tercih edilmesi de hata oranlarını önemli ölçüde azaltıyor. Çünkü bu makinelerin tek kullanıcılı arayüzü, tek adımlı kurulum avantajı, özelleştirilmiş kaynak programlarına sahip oluşu, daha toleranslı kaynak işlemlerine izin vermesi, ark kontrol ayarının bulunması ve verimlilik ile kalite izlenebilirliği sunması kaynak hatalarının önlenmesinde destek sunuyor.
Kaynak sektöründe uzman açığının kapatılması ve sektörde kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi için neler yapılmalı? Siz neler yapıyorsunuz?
Mesleki personel yetiştirme konusunda yapmış olduğumuz çalışmalar ile bu sürece liderlik etmeye devam ediyoruz. Çalışmalarımızı iki ana başlıkta sürdürüyoruz. İlki mevcut kaynak operatörlerinin yetkinliğinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız, ikincisi ise üretim sahasına girecek meslek lisesi düzeyinde öğrencilerimiz ile temas ettiğimiz çalışmalar olarak ayırabiliriz.
Lincoln Electric Türkiye olarak kaynak sektörüne ait mevcut personelin yetiştirilmesi ve yetkinliklerinin artırılması için bünyemizde teknik eğitim birimi mevcut. Bu birim aracılığıyla müşterimiz olsun ya da olmasın sahada hem teorik hem de uygulamalı eğitimler veriyoruz. Verdiğimiz eğitimler ile kaynakçılara el becerisi ve doğru kaynak uygulaması için neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz. 2021 yılı içinde pandemi şartlarına ekiplerimiz çok hızlı şekilde adapte olarak eğitimlerini de online platforma taşıyabildiler. Bu sayede yılın ilk çeyreğinde 100’ü aşkın kaynakçıya ulaşarak eğitim verdiler.
Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol kapsamında geleceğin kaynak operatörü öğrencilerine ve onları yetiştiren öğretmenlere de her yıl seminerler planlıyoruz. Kaynak eğitim sistemlerimizle öğrencilerin kaynak işlemlerini deneyimlemelerini sağlıyoruz.
Bunların yanı sıra müşterilerimiz de geliştirdiğimiz kaynak eğitim simülatörleriyle personel eğitimleri gerçekleştirerek sektörün personel ihtiyacını giderebiliyor. Bu ekipmanlar ile operatörlerin gerçeğe yakın kaynağı sanal ortamda tecrübe ederek pratik kazanma fırsatı verilmiş oluyor. Sektörün ihtiyaç duyduğu çözümlere yenilikçi uygulamalar ile hizmet vermeye devam ediyoruz.