Header Reklam
Header Reklam

Termostatik Genleşme Valfi Kullanan bir sistemin başına aşağıdaki durumlarda neler gelir?

05 Mayıs 2008 Dergi: Mart-Nisan 2008
Eğer kızgınlık ayar yayı kırılırsa?

Termostatik Genleşme Valfinde iki kuvvet var: Valfi açmaya çalışan kuyruk basıncı ve
kapamaya çalışan evaporatör basıncı artı kızgınlık ayar yayı basıncı. Eğer yay basıncı olmazsa valf açık kalacak ve kompresöre sıvı soğutkan girecektir.

Kuyrukta mikroskobik boyutta bir kaçak olursa?

Sızıntı az ise, kızgınlık kademeli olarak artabilir veyaevaporatöre kademeli olarak daha az akışkan gelir. Bu, ilk başlarda kızgınlık ayar yayı gevşetilerek ortadan kaldırılabilir. Bu önlem şüphesiz geçicidir. Yukarıdaki belirtilerin söz konusu olduğu bir durumda sistem tamamen kontrol edilmeli ve sebep bulunmalıdır.

Kuyrukla bağlandığı boru arasında metal  oksidasyonu meydana gelirse?

Kuyruk, temiz, parlak ve düz bir bakır boru üzerinde sıkıcabağlanmalıdır. Aksi takdirde valf sıvı taşmasına neden olabilecektir. Bunun ne kadar önemli olduğunu anlamak için, kuyruklu birtermometre alın. Kuyruğu önce rastgele bir boruya bağlayın ve okuduğunuz değeri not edin. Şimdi de boruyu temizleyin, kuyruğu daha sıkıca monte edin. İki ölçüm arasında nasıl bir fark olduğunu göreceksiniz.

TGV içindeki dıştan dengeleme bölümü ile genleşme bölümü arasında kaçak olursa?

Evaporatördeki basınç düşümü az ise bu durumun tüm sistem üzerindeki etkisi az olacaktır. Ancak basınç düşümü fazla ise sıvı akışkan, dıştan dengeleme hattı vasıtasıyla evaporatörü
by-pass ederek emiş hattına taşacaktır. Eğer bu sıvı emiş hattına ters yönde akacak olursa valfi tıkayabilecektir. Dıştan dengeleme hattı normal çalışma süresince asla karlanmamalı ve aşırı soğuk olmamalıdır.

Eğer düşük sıcaklık uygulamalarında kullanılan bir TGV klima cihazına takılırsa?

Evaporatöre akışkan gitmeyecek ve emiş basıncı çok düşecektir. Alçak basınç otomatiği
muhtemelen devreyi açacaktır. Aksi takdirde kompresör yanabilir.

İğne ile yatağı arasında kaçak başlarsa?

Eğer kaçak çok fazla ise akışkan emiş hattına taşacaktır. Aksi durumda sistemin çalışması esnasında az bir etkisi olur. Bununla beraber sistem durduğunda yüksek basınçlı akışkan alçak tarafa akacaktır. Basınç kontrollü bir sistem sık sık durup çalışacak, evaporatör serpantini ısınacak ve belki de kompresör arızalanacaktır.

Bir R12 valfi R22 kullanan bir sisteme takılırsa?

Kuyruk içindeki basınç, kuyruğun bağlandığı yerdeki akışkanın (R22) basıncından oldukça düşük olacağından, valf bataryaya yeterli akışkan göndermeyecektir. Böylece emiş basıncı düşük
kalacaktır.

Sıvı şarjlı bir TGV, ısı pompasına monte edilirse?

Sistem ters çevrimde (reverse cycle) çalışırken kuyruk içinde yüksek basınç oluşacaktır. Örnek olarak, kuyruğu basma hattına bağlı sıvı şarjlı bir valfte 450-500 Psig civarında bir basınç söz konusudur. Bu da valfi tahrip eder.

Eğer 2 Ton/R’lik bir valf 6.000 Kcal/h kapasiteli bir valf, 9.000 Kcal/h kapasiteye sahip bir
sistemde çalışmak zorunda kalıyorsa?

Eğer 9.000 Kcal/h yük kısa süreli ise valf bunu karşılayabilecektir. TGV’lerin çoğu ekstra soğutma yüklerinde tam açık pozisyona gelerek karşılayabilirler. Bununla beraber bu durum uzun sürecek olursa evaporatöre az akışkan gidebilir.

Sıvı akışkan emiş hattında takılıp kalıyorsa?

Basınçta büyük iniş çıkışlar olacaktır. (hunting) Sıvı akışkan bu hatta her takılıp kaldığında valf kısılacak ve emiş basıncında hızlı bir düşüş meydana gelecektir. Her ne zaman sıvı buharlaşırsa yeni bir birikme bunu izleyecektir. Çünkü evaporatör sıvı ile doludur. Emiş basıncı 5-10 Psig veya daha fazla oynayacaktır. Bununla beraber aynı sonuçlar, valf gereğinden büyük, küçük olduğunda veya kızgınlık yanlış ayarlandığında da ortaya çıkacaktır.

Dış hava direkt olarak kuyruk üzerine üflenirse?

Valf sıvı taşmasına neden olabilecektir. Taşmanın bir miktarı valf ayarlanabilerek giderilebilse de en iyi yol kuyruğu izole etmektir.

TGV’nin ilerisine bir solenoid valf takılırsa ve kompresör çalıştığı halde hala kapalı kalırsa?

Valf açacaktır. Basınç ne kadar düşerse valf o kadar açılacaktır. Bu her gaz toplama işleminde (pump down) tekrarlanacaktır. Valf basınç düşük kaldığı sürece açık kalmaya devam edecektir.

Sistem çalışırken yüksek basınçlı akışkan dıştan dengeleme hattına girerse?

Valf kapayacaktır. Dıştan dengeleme hattına üç yollu solenoid valf takıldığında kullanılan bir prensiptir. Böylece TGV’yi kapamak amacıyla diyaframın altına yüksek basınçlı sıvı tatbik edilir.

Evaporatör fan motoru durursa?

Evaporatördeki ısı yükü ortadan kalkacak ve emiş basıncı oldukça düşecektir. Sıvı akışkanın taşma tehlikesi de ortaya çıkacaktır (slugging).

Kuyruğun berisinde bir ısı değiştirgeci varsa?

Valf ısı değiştirgecinden dolayı daha yüksek sıcaklık hissedecektir. Bu durum evaporatörde sürekli sıvı taşmasına sebep olacak ve muhtemelen ortam sıcaklığı arzu edilenin altında seyredecektir.

Eğer TGV gövdesi kuyruğundan daha soğuk oluyorsa?

Bu durum yalnızca valf ortam içine yerleştirildiğinde gerçekleşir. Böylece valfin açma basıncı düşecek ve yüke oranla daha az akışkan evaporatöre gönderilecektir. Sürekli iniş çıkışlar görülecektir.

Çoklu evaporatörlü sistemde valflerden birinin kızgınlığı 10 °C’ye ayarlıyken diğerleri 6 °C’ye ayarlanırsa?

10 °C kızgınlığa ayarlı valf, az akışkan gönderirken 6 °C kızgınlıktaki sistem normal çalışacaktır. 6 °C valflerdeki basınç düşümü (hepsi aynı anda besleniyor) 10 °C valfe gidecek olan akışkana engel olacaktır.


Etiketler


Slider Altına